Copyright 2024 - Reddingsbrigade Boxtel

Mocht je door omstandigheden niet kunnen deelnemen aan een zwemles verzoeken wij je af te melden bij je instructeur. Wij adviseren je, mocht je geblesseerd zijn of last hebben van lichamelijk klachten maar wel in de gelegenheid bent om naar het zwembad te komen, toch naar de les te gaan zodat je mee kan doen met de onderdelen die worden uitgevoerd op of vanaf de kant.

Om deel te mogen nemen aan het examen dient een examenkandidaat minimaal 80% van de lessen gevolgd te hebben. Leden die na 1 januari starten met de opleiding, zijn niet examengerechtigd.

De Reddingsbrigade Boxtel biedt leuke en uitdagende reddingsopleidingen aan voor jong en oud. Een kind kan meteen na het behalen van het Zwem ABC NRZ-NPZ doorgaan als Junior Redder, waarbij het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop staan. De opleiding verloopt vervolgens van zelfredding, via het redden van vriendjes en het redden met hulp- en reddingsmiddelen naar een opleiding tot volwaardig redder of zelfs instructeur. Kernwoorden in de opleidingen van Reddingsbrigade Nederland zijn uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht, samenwerking en communicatie. Bij de RBB kan iedereen leren om een goede redding uit te voeren, waarbij altijd de veiligheid van de redder voorop staat.

Het lesplan is te vinden door hier te klikken.

Junior Redder 1-4

Jezelf redden (6-10 jaar)

Kinderen kunnen meteen vanuit het Zwem ABC doorstromen als Junior Redder. De kandidaten worden verder watervreesvrij gemaakt en de basis wordt gelegd voor een verbeterde zwemslagtechniek. De Junior Redder wordt hierdoor een betere zwemmer en de zelfredzaamheid verbeterd, ook in moeilijke en onverwachte situaties. Van deze beginnende redder mag nog niet worden verwacht dat een redding volledig zwemmend wordt uitgevoerd. Een eerste kennismaking met hulp- en reddingsmiddelen is er dan ook op gericht om een ander te kunnen redden zonder het water in te hoeven gaan. Een gediplomeerde Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden.

Zwemmend Redder 1-4

Je vriendje redden (10-14 jaar)

De Zwemmend Redder wordt geleerd om een redding volledig zwemmend te kunnen uitvoeren. Bij deze 'natte' redding wordt de nadruk gelegd op het benaderen en het vervoeren van een drenkeling. De Zwemmend Redder leert werken met een rescue tube, het reddingstuigje en samenwerken met andere redders. Ook wordt meer ingegaan op het aanpakken van een ongeval, zoeken van drenkelingen in onbekend water en zorgen voor veiligheid tijdens een redding voor redder en drenkeling. Een gediplomeerde Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren eventueel met extra hulp- en reddingsmiddelen.

Lifesaver 1-3

Redder (14+)

De Lifesaver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Lifesaver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden. Bij Junior Redder en Zwemmend Redder zijn alle mogelijke reddingen aangeleerd, het gaat nu vooral om het inzicht om dit toe te passen onder verschillende omstandigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan een stukje theorie en het verlenen van nazorg en EHBO. Een gediplomeerde Lifesaver kan onder begeleiding meehelpen in de waterhulpverlening, bijvoorbeeld bij strandwacht en evenementenbewakingen.

Het examen voor Lifesaver 1, 2 en 3 bestaat uit een praktisch en theoretisch gedeelte. De kandidaten voor Lifesaver 2 en 3 moeten in het bezit te zijn van een geldig EHBO-diploma. Voor kandidaten die dit niet bezitten, worden EHBO-lessen gegeven. De TC organiseert deze lessen en worden verzorgd door een kaderinstructeur EHBO.

Aan een gelimiteerd aantal leden wordt een opleiding elementair zwemmen gegeven. De leeftijd van uw kind om te kunnen starten met het elementair zwemmen is 5 jaar Er wordt in groepsverband zwemles gegeven, waarbij vier “Spetterbrevetten” te behalen zijn. Tijdens deze lessen worden de kandidaten watervrij gemaakt en leren ze de zwemslagen (school- en rugslag en borst- en rugcrawl). 

Na het behalen van de Spetterbrevetten stroomt de kandidaat door naar het zwem ABC. De Reddingsbrigade Boxtel is een erkende opleider voor de 3 Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in moderne zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water. 

De lessen voor spetter en zwem ABC zijn 1x per week op zaterdagmiddag (tussen 14.15 uur en 17.15 uur) in zwembad Het Dommelbad in Boxtel. De lessen duren 45 minuten (Spetter Ready, 1,2,3 en Zwem A) of 60 minuten (Zwem B&C). De lestijd is niet zelf te kiezen, maar hangt af van de beschikbare ruimte.

De te behalen diploma’s zijn:

•    Spetter ready, Spetter 1,2, en 3
•    NRZ (Nationale Raad Zwemveiligheid), Zwem ABC

In een waterrijk land als Nederland is het noodzakelijk dat kinderen al op vroege leeftijd leren zwemmen.

Om lessen te kunnen volgen bij de RBB moet je lid worden van onze vereniging. Je kunt dus geen losse lessen kopen. 

LET OP: Door grote belangstelling voor het Zwem ABC bij de RBB is er een wachtlijst. Kinderen in het bezit van een zwemdiploma kunnen in overleg met de indelingscommissie starten met de lessen voor junior redder, zwemmend redder of Life Saver.

Professional (17+)
Lifeguards zijn de (meestal vrijwillige) professionals die toezicht houden in zwembaden, het strand bewaken, op een reddingsboot varen en hulp verlenen bij grote incidenten op het water. De kandidaten hebben uitgebreide mogelijkheden om hun eigen leerroute te kiezen, zodat ze gemotiveerd zijn en blijven om zich in te zetten voor hun eigen reddingsbrigade en voor  bewakings- en hulpverleningstaken op lokale, regionale en landelijke schaal. De diploma's zijn beroepserkend (MBO) en de opleiding vindt zoveel mogelijk in de praktijk plaats. Dat betekent dat de RBB haar vrijwilligers opleidt om de uitvoering van alle benodigde functies in ons reddingswerk op een erkend en geborgd kwaliteitsniveau uit te kunnen voeren.

Het lesplan is te vinden door hier te klikken.

Foto gemaakt tijdens een oefening